150 PROSTOVOLJCEV PODARILO LOKALNIM SKUPNOSTIM VEČ KOT 300 UR

Ljubljana, četrtek, 19. september 2019 – Sodelavci Skupine SIJ so včeraj kot prostovoljci z različnimi dobrodelnimi dejavnostmi v okviru 2. Dneva sodelovanja z lokalno skupnostjo pod sloganom »Jeklene vezi med nami« v svojem domačem okolju na Jesenicah, Ravnah na Koroškem in v Ljubljani zavihali rokave – 147 prostovoljcev je skupnosti podarilo več kot 300 ur prostovoljnega dela. Za bolj urejeno, lepšo in bolj povezano lokalno skupnost na Jesenicah, Ravnah na Koroškem in v Ljubljani so del delovnega dne namenili za prostovoljno opravljanje različnih aktivnosti.


Včeraj zgodaj popoldne so tako sodelavci Skupine SIJ v okviru 2. Dneva sodelovanja z lokalno skupnostjo postorili marsikaj dobrega za okolico in ljudi, s katerimi sobivajo. Moči so združili tudi s športniki iz koroških in gorenjskih klubov, ki jih podpirajo. Akcija, ki poteka pod sloganom »Jeklene vezi med nami«, je še poglobila vezi z lokalno skupnostjo. Dan je minil v sproščenem in toplem vzdušju, med ljudmi se je izmenjalo veliko dobre energije in nasmehov.

Na Ravnah na Koroškem so z osnovnošolci iz OŠ Juričevega Drejčka pripravili športno-družabni piknik, ki je vključeval športne igre s športniki iz PK Fužinar, NK Fužinar in OK Fužinar. Otroci so s prostovoljci, med katerimi so sta bila tudi direktorja koroških družb – Viljem Pečnik iz SIJ Ravne Systems in Alenka Stres iz SIJ ZIP centra – sestavili tudi hišice za žuželke in vsako še unikatno pobarvali. Pri skupnem delu so začutili povezanost in človečnost tudi prostovoljci in varovanci Varstveno delovnega centra Ravne na Koroškem. V Domu starejših na Fari so Sijevi prostovoljci z igro skriti gost in kvizom predstavili jeklarski poklic, še dve ekipi pa sta pobarvali ograji ob peš poteh na Brdinjah pri Kotljah. Viljem Pečnik, direktor SIJ Ravne Systems, je ob tem povedal: »Zavedamo se, da je podpora lokalne skupnosti ključna za naše delovanje, zato so naše vezi tesne skozi celo leto, na poseben način pa se skupnosti zahvaljujemo tudi z današnjo akcijo. Z dobrim namenom smo na Koroškem v štiri različne aktivnosti povezali ekipo 72 prostovoljcev, ki je sestavljena iz zaposlenih v družbah SIJ Ravne Systems, SIJ Metal Ravne in SIJ ZIP center ter športnikov iz klubov, ki jih sponzoriramo ravenske družbe Skupine SIJ. Med nami je skozi skupno delo in druženje danes stekla res dobra energija in nas še tesneje povezala.«

Na Jesenicah se je največ prostovoljcev zbralo v OŠ Koroška Bela, za čopiče sta poprijela tudi direktorja jeseniških družb Skupine SIJ, mag. Branko Žerdoner, glavni direktor družbe SIJ Acroni, in Giuseppe Lombardi, direktor družbe SIJ Elektrode Jesenice. Skupaj z zaposlenimi iz šole in hokejisti iz HDD SIJ Acroni Jesenice so uredili avlo, pobarvali podzidek, stebre za košarkarske table in ograje. Tako bo šola ob začetku šolskega leta še bolj sveža in prijetna za učence. Druga skupina prostovoljcev je ustvarjala skupaj z otroki v okviru Društva za delo z mladimi v stiski Žarek. Skupina prostovoljcev na čelu z Andrejem Pogačnikom, direktorjem družbe SIJ SUZ, je tudi letos obiskala varovance Doma upokojencev dr. Franceta Bergelja, s katerimi so pekli palačinke in igrali družabne igre. Še ena skupina prostovoljcev je gasilcem Prostovoljnega gasilskega društva Jesenice pomagala pospraviti in urediti prostore društva, gasilci pa so se jim zahvalili s skupnim piknikom.
mag. Branko Žerdoner, glavni direktor družbe SIJ Acroni, ki se je akcije kot prostovoljec udeležil na OŠ Koroška Bela, je bil zadovoljen z opravljenim delom in pozitivno energijo: »V družbi SIJ Acroni se zavedamo svojih korenin in odgovornosti do okolja, ki mu pripadamo. Iskreno se trudimo prispevati h kakovostnemu bivanju sokrajanov. Vesel sem dobrega odziva sodelavcev, da lahko poleg ostalih oblik pomoči in partnerstev skozi sponzorstva tudi kot prostovoljci naredimo še nekaj dobrega za naš kraj. V okviru Dneva sodelovanja z lokalno skupnostjo je bilo danes na Jesenicah aktivnih 62 prostovoljcev. Med njimi so bili sodelavci družb SIJ Acroni, SIJ Elektrode Jesenice in SIJ SUZ ter naši hokejisti iz HDD SIJ Acroni Jesenice. Še posebej me veseli velika udeležba in želja sodelavcev pomagati pri urejanju Osnovne šole Koroška Bela. To so naši najbližji sosedje, dragi prijatelji in partnerji, s katerimi vseskozi tesno sodelujemo na najrazličnejših področjih, nekateri učenci šole pa so tudi naši bodoči sodelavci.«

V ljubljanskem Delovnem in zaposlitvenem centru Janeza Levca so sodelavci Skupine SIJ skupaj z varovanci zgrabili za vrtno orodje ter s skupnimi močmi in v toplem sodelovalnem duhu uredili park ob njihovi stavbi.
Skupina SIJ je močno povezana z okoljem, v katerem delujejo njene družbe. Zavedajo se, da ne bi mogli poslovati brez podpore lokalnega okolja in dobrih odnosov s prebivalci Jesenic, Raven na Koroškem in okoliških krajev. Rednemu sodelovanju in vzajemni podpori so z današnjim druženjem dodajali piko na i in krepili vezi, da bodo še naprej trdne kot jeklo. V dveh letih, odkar poteka Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo, so v Skupini SIJ skupnostim na Jesenicah, Ravnah na Koroškem in v Ljubljani podarili že preko 600 prostovoljskih ur, v akcijah na vseh treh lokacijah pa je sodelovalo več kot 300 prostovoljcev.


---


Skupina SIJ je največja slovenska vertikalno integrirana metalurška skupina, ki deluje po načelih krožnega gospodarstva in s svojimi proizvodi zaseda vodilne tržne položaje na evropskih in svetovnih nišnih jeklarskih trgih. Skupina SIJ sodi med največje slovenske izvoznike ter velja za steber zaposlovanja na Jesenicah in Ravnah na Koroškem.

Dodatne informacije:
SIJ – Slovenska industrija jekla, d.d.
mag. Sara Wagner, vodja korporativnega komuniciranja
Telefon: +386 1 242 98 27
Mobitel: +386 41 313 532
E-naslov: sara.wagner@sij.si