286 ZAPOSLENIH V SKUPINI SIJ PODARILO VEČ KOT 572 UR PROSTOVOLJSKEGA DELA

Sporočilo za javnost

Ljubljana, 12. aprila 2024 – Sodelavci iz Skupine SIJ so včeraj v okviru 5. Dneva sodelovanja z lokalno skupnostjo pod sloganom »Jeklene vezi med nami« delali dobro za skupnosti na Jesenicah, Ravnah na Koroškem in v Ljubljani. Kar 286 prostovoljcev, med njimi tudi športniki iz klubov, ki jih sponzorira Skupina SIJ, je podarilo več kot 572 ur prostovoljskega dela. Skupaj so zavihali rokave in prispevali k bolj urejeni, trajnostni in lepši okolici ter z odprtimi srci utrjevali tesne vezi sobivanja in medsebojnega zaupanja z lokalno skupnostjo.

Včeraj so bili sodelavci družb SIJ Acroni, SIJ Metal Ravne, SIJ Ravne Systems, SIJ SUZ, SIJ ZIP center, SIJ Storitve in SIJ d.d. Skupine SIJ v okviru 5. Dneva sodelovanja z lokalno skupnostjo znova aktivni kot prostovoljci v lokalni skupnosti. S svojim časom, delom, zavzetostjo in toplino so polepšali dan svojim sokrajanom oziroma urejali okolje, v katerem delajo in živijo tudi zaposleni z družinami. Pridružili so se jim tudi športniki iz klubov, ki jih podpira Skupina SIJ: HDD SIJ Acroni Jesenice, PK Fužinar, OK Fužinar, OK Prevalje, NTK Fužinar in NK Fužinar.

»V okviru te lepe prostovoljske akcije je jeklene vezi med seboj tkalo skoraj 580 udeležencev – prostovoljcev, športnikov ter uporabnikov in zaposlenih v šolah in društvih, kar je največ doslej. S svojim prostovoljskim delom vsakokrat nekoliko izboljšamo življenje v lokalnih skupnostih, kjer so družbe Skupine SIJ. Veseli me, da to sovpada s trenutkom, ko v Skupini SIJ pričakujemo uradni prejem certifikata ResponsibleSteel. Ta  združuje  jeklarska podjetja, ki v okviru družbenega vidika svojega poslovanja učinkovito sodelujejo z lokalnimi skupnostmi, in pomagajo izboljševati kakovost bivanja v skupnosti. Ponosen sem, da so strogi zunanji ocenjevalci prav na tem področju prepoznali naša prizadevanja in v okviru ocenjevanja podelili najvišjo oceno za aktivnosti, ki jih izvajamo,« je povedal Tibor Šimonka, glavni podpredsednik Skupine SIJ, ki je bil prostovoljec na OŠ Koroška Bela.

Na Jesenicah so tako prostovoljci skupaj z zaposlenimi OŠ Koroška Bela uredili zelenje znotraj in zunaj šole – obrezali grmovje, odstranili plevel, presadili lončnice, s peskom so utrdili manjše dodatno parkirišče in na odpad odpeljali odrabljeno pohištvo. Z uporabniki Doma upokojencev dr. Franceta Bergelja so igrali šah, balinali in prepevali ob zvokih harmonike. V Društvu Lepa si, ki skrbi za aktivno vključenost ljudi s posebnimi potrebami, so pletli obeske za ključe in izdelovali zapestnice iz odrabljenih vezalk ter pomerili svojo natančnost na za to priložnost podarjenem pikadu.

»Obrati družbe SIJ Acroni so obdani z izjemno naravno dediščino. To nam nalaga največjo mero odgovornosti, da naravo ohranjamo za prihodnje generacije. Zato smo se v družbah Skupine SIJ odločili, da se z lokalno skupnostjo povežemo tudi pri čebelarjenju. Čistost čebeljega medu je namreč pokazatelj čistosti okolja, v katerem deluje tudi SIJ Acroni. Naš skupni prvi panj stoji ravno tukaj, pri šoli. Lanskoletna, prva analiza medu, ki sta jo izvedla Čebelarska zveza Slovenije in Institut Jozef Stefan je pokazala, da je med iz tega panja v mejah pričakovanega za med slovenskega porekla,« je navdušeno povedal mag. Branko Žerdoner, glavni direktor družbe SIJ Acroni.

Prizadevanja prostovoljcev iz SIJ Acronija in SIJ SUZ-a je pohvalila tudi Sanda Zupan, ravnateljica OŠ Koroška Bela»Veselimo se že tradicionalnega dneva sodelovanja, saj skupaj vedno naredimo nekaj dobrega in koristnega, je pa to tudi  priložnost, da se podružimo in še bolj povežemo.« Tina Siega, iz Društva Lepa si, je pozdravila naše sodelovanje z besedami: »Uporabniki društva Lepa si so najbolj zadovoljni, kadar so vključeni v širšo družbo. Člani društva vidimo bistvo v povezovanju zdravih in oseb s posebnimi potrebami, v lokalnem okolju, saj skupaj zmoremo več, premagujemo ovire in predsodke. Današnji dan je bil sproščujoč, povezovalen, sodelovalen, zabaven in, upamo, poučen.«

»V Skupini SIJ delujeta dve invalidski podjetji. Eno od njih je tudi SIJ SUZ, ki v delovno okolje vključuje ranljive skupine prebivalstva. Skozi lastno izkušnjo in zavedanjem, kako pomembna je vključenost vseh, je letos tako na vseh treh lokacijah v naše aktivnosti vključenih skoraj 120 otrok in mladostnikov ter odraslih z motnjami v telesnem in duševnem razvoju, s katerimi poleg jeklenih spletamo prav posebne, srčne vezi,« je o vključevanju ranljivih skupin povedal mag. Andrej Pogačnik, direktor SIJ SUZ. 

 

Na Ravnah na Koroškem so prostovoljci skupaj z otroki iz OŠ Juričevega Drejčka ustvarjali trajnostne obeske za ključe iz odrabljenih vezalk ter se družili pri športno-zabavnih igrah. Uporabnikom VDC Ravne na Koroškem so pomagali pri izdelavi trajnostnih zapestnic Jeklene volje iz odrabljenih vezalk in ploščic iz recikliranega jekla Skupine SIJ. V okviru delovne akcije so z ravenskimi čebelarji prebarvali čebelnjak ter očistili in uredili njegovo okolico.

»Občina Ravne na Koroškem, kjer delujejo trajnostno naravnane koroške družbe Skupine SIJ, je čebelam prijazna občina. Pri uresničevanju naše trajnostne strategije ob ureditvi čebelnjaka v atriju SIJ Metala Ravne in ob našem sodelovanju pri postavitvi Ravenske čebelarske poti, katere del je tudi naš čebelnjak, smo se v lanskem letu še tesneje povezali s Čebelarskim društvom Ravne na Koroškem. Zato smo se v okviru Dneva sodelovanja odločili, da jim priskočimo na pomoč in skupaj uredimo čebelnjak pri Srednji šoli Ravne,« je poudaril Jernej Močnik, glavni direktor SIJ Metala Ravne.

»Tkanje socialnih, v našem primeru jeklenih, vezi z lokalno skupnostjo je ključno za ustvarjanje pozitivne in trajnostne družbe. Navsezadnje nismo le rojaki in someščani, smo tudi sosedje, sorodniki in prijatelji. Skupaj ustvarjamo dolgotrajne spomine, ki se rišejo na široko nasmejanih obrazih otrok, učencev in uporabnikov,« je povedal Matjaž Hudopisk, direktor SIJ Ravne Systems, ki se je družil z učenci in učitelji OŠ Juričevega Drejčka.

»V OŠ Juričevega Drejčka smo navdušeni in hvaležni, da smo lahko del širše družine Skupine SIJ, ki z nami deli svoje vrednote, zanos, vizijo in cilje. Dan sodelovanja je za nas dan veselja in sreče. Poln veselih doživetij in ljubečega sprejemanja. In ravno takšni trenutki imajo moč spreminjanja, dojemanja samega sebe in sveta okoli sebe,« je povedala mag. Vesna Lujinović, ravnateljica OŠ Juričevega Drejčka.

Tako kot na Ravnah na Koroškem in na Jesenicah so tudi na sedežu Skupine SIJ v Ljubljani potekale podobne prostovoljske, povezovalne in trajnostno naravne aktivnosti, ki utrjujejo povezanost družb in zaposlenih Skupine SIJ z okoljem, v katerem delujejo njene družbe.

Na dosedanjih petih Dnevih sodelovanja z lokalno skupnostjo so v Skupini SIJ skupnostim na Jesenicah, Ravnah na Koroškem in v Ljubljani podarili že 1672 prostovoljskih ur, v akcijah na vseh treh lokacijah pa je sodelovalo približno 826 prostovoljcev.

 

---

Skupina SIJ – Slovenska industrija jekla je eden vodilnih proizvajalcev nerjavnih in specialnih jekel v Evropi. Zavezani smo h globalnim in evropskim podnebnim ciljem in delujemo po načelih krožnega gospodarstva. S svojimi jekli in izdelki smo partner za zeleni prehod Evrope. Svojo trajnostno naravnanost načrtujemo v letu 2024 potrditi s pridobitvijo certifikata po zahtevnem standardu ResponsibleSteel. S tem se nameravamo umestiti med najbolj odgovorne in trajnostne proizvajalce jekla na svetu. Naši največji družbi sta sodobni reciklažni jeklarni, naše jeklo pa je reciklirano, saj je izdelano iz jeklenega odpadka. S 3.500 zaposlenimi smo eden največjih delodajalcev v Sloveniji in steber slovenskega jeklarskega sektorja. Uvrščamo se med vodilne slovenske izvoznike. Približno 85 odstotkov svojih prihodkov ustvarimo na tujih trgih.

Več informacij:

SIJ – Slovenska industrija jekla, d.d.

Mag. Sara Wagner, vodja korporativnega komuniciranja

Korporativno komuniciranje

Telefon: +386 1 242 98 27

Mobitel: +386 41 313 532

E-naslov: sara.wagner@sij.si