ZLATA INOVACIJA SKUPINE SIJ KANDIDIRA ZA NAJBOLJŠO SLOVENSKO INOVACIJO

SPOROČILO ZA JAVNOST

Ljubljana, četrtek, 30. maja 2019 – Skupina SIJ je na razpisu za najboljše inovacije v okviru območnih zbornic GZS za Gorenjsko in Koroško prejela kar pet priznanj – SIJ Metal Ravne je prejel dve zlati in srebrno priznanje, po eno srebrno pa še SIJ Acroni in SIJ Ravne Systems. Ena od zlatih inovaciji s Koroške se bo potegovala za priznanje na državni ravni. Skupina SIJ se bo potegovala tudi za posebno priznanje za inovacijo, ki je nastala v sodelovanju med gospodarstvom in raziskovalno organizacijo oz. institucijo znanja.

Skupina SIJ je zadnji majski dan na razglasitvi GZS (Gospodarske zbornice Slovenije) – območnih zbornic za Gorenjsko in Koroško ponovno prepričala s svojo inovativnostjo, ki jo v vseh družbah Skupine SIJ močno spodbujajo in vanjo tudi pospešeno vlagajo. Iskanje vedno novih rešitev ima za Skupino SIJ kot specializiranega proizvajalca jekel za nišne trge, njeno dobičkonosnost, konkurenčnost in izpolnjevanje potreb kupcev, ki zahtevajo vedno novejše in boljše rešitve, odločilno vlogo, hkrati pa je vodilo do inovacij, ki so prejele dve zlati in tri srebrna priznanja.

Zlato priznanje tudi za orodno jeklo, inovacijo v svetovnem merilu
»Napredno orodno jeklo za delo v hladnem SIHARD S671 – DURAWEAR« je letošnja zlata inovacija družbe SIJ Metal Ravne v sodelovanju s timi družb SIJ Ravne Systems in SIJ Acroni ter Inštituta za kovinske materiale in tehnologijo. Dr. Tatjana Večko Pirtovšek, vodja metalurškega razvoja in raziskav, SIJ Metal Ravne: »Orodno jeklo, ki smo ga razvili, je prvi tovrstni primerek v svetu. Superiorne lastnosti dosega zaradi inovativnega koncepta legiranja s titanom. Na trgu ne obstaja nobeno jeklo, ki bi ob podobni stopnji legiranja izkazovalo boljše kombinacije uporabnih lastnosti na področju obrabne odpornosti. Na Ravnah imamo vodilne svetovne proizvajalce nožev in valjev ter orodjarje, ki bodo to jeklo lahko takoj uporabili v svojih izdelkih.«

Pri razvoju inovacije v svetovnem merilu so sodelovali strokovnjaki iz podjetja SIJ Metala Ravne (razvojna ekipa, tehnologija, proizvodnja in prodaja), v okviru skupnih razvojnih timov so se vključili tudi strokovnjaki iz SIJ Ravne Systems in Inštituta za kovinske materiale in tehnologijo, pri testiranju pa še SIJ Acroni. Inovacija bo tako kandidirala tudi za posebno priznanje na nacionalni podelitvi nagrad GZS, saj je nastala v sodelovanju med gospodarstvom in raziskovalno organizacijo oz. institucijo znanja.


Drugo zlato priznanje je prav tako prejela inovacija SIJ Metala Ravne, in sicer za »Optimiranje toplotnih obdelav specialnih jekel skupine PK ter racionalno zasedenost peči v kovačnici«.
Miha Lečnik, obratni inženir, kovaški program: »V kovaškem programu imamo vedno več naročil jekel z višjo dodano vrednostjo, ki zahtevajo kompleksno toplotno obdelavo. Predvsem pri kaljenju večjih presekov smo se pri ohlajanju odkovkov zaradi nastalih temperaturnih in mikrostrukturnih napetosti soočali z vzdolžnimi razpokami in povečanjem neuspele proizvodnje. S prenovljeno tehnologijo kaljenja in ustrezno zaščito kritičnih delov odkovkov z izolacijskimi materiali med končnim ohlajanjem na zraku smo to težavo odpravili.«

Andrej Gradišnik, glavni direktor SIJ Metala Ravne, je ponosen, da je trud inovatorjev opažen in nagrajen: »Znanje naših sodelavcev dobi smisel in pomen, ko ga učinkovito uporabimo v praksi, da izboljšamo svojo uspešnost in si zagotovimo boljšo prihodnost. Globalna konkurenca in dinamično tržno okolje od nas zahtevata nenehen razvoj, veliko mero fleksibilnosti ter povezovanje inovativnosti, znanja in izkušenj. To kažejo tudi inovacije, ki smo jih letos izpostavili v SIJ Metalu Ravne. Vezane so namreč ravno na tista področja, kjer smo tudi sicer med najboljšimi na nišnih jeklarskih trgih, to je področje specialnih orodnih jekel, tako za delo v hladnem kot tudi za delo v vročem. Prepričani smo, da bomo z njihovo pomočjo lahko dosegali nadaljnjo rast na teh segmentih.« Družba SIJ Metal Ravne s svojim tržnim deležem sicer velja za tretjega proizvajalca orodnih jekel v Evropski uniji.

Trojček srebrnih priznanj
Med dobitniki srebrnih regionalnih priznanj je družba SIJ Ravne Systems, ki je prepričala z edinstveno inovacijo s področja strojegradnje »Transportni sistem za manipulacijo aluminijastih bram«. Nejc Gorinšek, vodja projektne pisarne in konstrukcije, SIJ Ravne Systems: »Avtomatizirana manipulacijska linija za aluminijaste brame je inovativen in zelo zmogljiv sistem z nosilnostjo 15 ton, ki sledi trendom avtomatizacije na področju težke industrije. Gre za prvo znano transportno linijo v Sloveniji in na širšem območju Evrope z integriranimi operacijami tehtanja in označevanja izdelkov, ki hkrati omogoča tudi avtomatsko prilagajanje lastnega delovanja glede na parametre izdelkov. Od obstoječih rešitev se naša inovativna rešitev razlikuje predvsem zaradi uspešne integracije najrazličnejših sistemov v celovit sistem, ki časovno zmanjšuje in optimizira transport težkih izdelkov in avtomatizira celoten proces. Prav tako pa je sistem zasnovan tako, da omogoča enostavno uporabo – je uporabnikom prijazen in sledi najvišjim standardom varstva pri delu.« Inovacija družbe SIJ Ravne Systems ima za podjetje velik pomen, saj bo služil kot eden glavnih referenčnih projektov s področja strojegradnje.

SIJ Acroni je prejel srebrno priznanje za »Digitalizacijo premera svitkov na navijalnih bobnih in zdrsa v valjčni reži valjavskega ogrodja Sendzimir«. Božidar Černe, vzdrževalec in član inovacijskega tima, je o inovaciji povedal: »Na valjavskem stroju, kjer poteka hladno valjanje pločevine, se pločevina izmenično odvija ali navija na navijalne bobne. Z inovacijo smo uredili drugačen zajem hitrosti vstopajočega traku v valjčno režo in iz nje, kar omogoča digitalizacijo izračuna premerov svitkov na navijalnih bobnih, obenem pa ponuja tudi vpogled v dogajanje v valjčni reži, kjer poteka valjanje. Inovacija je za podjetje SIJ Acroni zelo pomembna, saj z njo preprečujemo marsikateri pretrg pločevine in težave, ki so povezane s tem: od obvezne menjave poškodovanih delovnih valjev in izgube proizvodnega časa do škode na materialu, ki se obdeluje.«

Inovativnost pride vedno v troje, pravijo v SIJ Metalu Ravne, kjer so ponosni, da se njihove inovacije letos svetijo dvakrat v zlati in enkrat v srebrni barvi. »Tehnologija proizvodnje EPŽ jekel s čistočo K1 < 10 na ingotu fi 1400 mm« je njihova srebrna inovacija. Simon Leskovec, obratni inženir in član inovacijskega tima, je pojasnil pomen inovacije: »Trenutno smo prvi v Evropi, ki izdelujemo orodna jekla za delo v vročem v tem dimenzijskem razredu. Z inovacijo smo bistveno izboljšali čistočo jekla in zadostili kakovostnemu pogoju za čistočo izdelkov iz EPŽ jekla tudi za profile večjih presekov.«

Zlata inovacija, orodno jeklo za delo v hladnem SIHARD S671 – DURAWEAR, se je uvrstila v drugi krog in se bo potegovala za odličje na nacionalni ravni. V Skupini SIJ medtem še čakajo na razglasitev regijskih zmagovalcev na območju osrednje Slovenije.

---

Skupina SIJ je največja slovenska vertikalno integrirana metalurška skupina. Njeni izdelki zasedajo vodilne položaje na evropskih in svetovnih nišnih jeklarskih trgih. Je med desetimi največjimi poslovnimi skupinami v Sloveniji, med petimi največjimi slovenskimi izvozniki in med najpomembnejšimi zaposlovalci v Sloveniji.

Dodatne informacije:
SIJ – Slovenska industrija jekla, d.d.
mag. Sara Wagner, vodja korporativnega komuniciranja
Telefon: +386 1 242 98 27
Mobitel: +386 41 313 532
E-naslov: sara.wagner@sij.si