Mineva 30 let od zagona Jeklarne 2, ključne jeseniške naložbe

Jesenice, torek, 14. marec 2017

V ponedeljek, 13. marca 2017, je minilo natanko 30 let, odkar so v jeseniški družbi SIJ Acroni zagnali novozgrajeno Jeklarno 2 in odlili prvo šaržo. Od takrat so v jeseniški jeklarni izdelali že okoli 8,7 milijona ton jekla. Prav na današnji dan, 30 let in en dan po začetku obratovanja nove jeklarne, pa se lahko v SIJ Acroniju pohvalijo z novim mejnikom – izdelavo 90.000. šarže.

Čeprav danes jeklarna predstavlja nepogrešljiv del družbe SIJ Acroni, njena izgradnja v tistih časih ni bila samoumevna, saj je bilo jeklarstvo v krizi. Jeklarne v Evropi in svetu so celo zapirale svoja vrata. Postavitev nove jeklarne na Jesenicah je zato predstavljala pomemben mejnik v nadaljnjem razvoju jeklarske panoge v Sloveniji oziroma nekdanji Jugoslaviji. Skupaj z nemškim podjetjem Manessman Demag so namreč prvi na svetu razvili novo tehnološko pot izdelave nerjavnih jekel.

»Tistemu, ki je takrat dal zeleno luč za začetek gradnje Jeklarne 2, smo lahko izjemno hvaležni. Lahko rečem, da brez te naložbe danes jeklarstva na Jesenicah ne bi bilo,« na razvoj dogodkov gleda Emil Šubelj, vodja tehnologije v Jeklarni.

Priprava projekta izgradnje Jeklarne 2 je stekla že leta 1977, gradbena dela pa sedem let kasneje, 8. oktobra 1984. Po treh letih gradnje in montaže opreme so bila dela zaključena januarja 1987. Sledilo je testiranje opreme transporta legur, nove elektroobločne peči, naprave za odpraševanje, črpalnice in dovoda medijev, da je bila jeklarna nared za zagon. V petek, 13. marca 1987, ob 17.17 je iz električne peči Jeklarne 2 pritekla prva šarža. V njej je bilo 73 ton taline namenjene za izdelavo navadnega konstrukcijskega jekla.

Danes v SIJ Acronijevi jeklarni letno izdelajo okoli 4.000 šarž oziroma 350.000 ton taline za izdelavo nerjavne debele pločevine ter debele pločevine iz visoko trdnostnih, obrabo odpornih, orodnih in ostalih specialnih jekel. »Jeklarna predstavlja srce SIJ Acronija. Zato je še toliko bolj pomembno, da sledimo procesu nenehnih izboljšav in vlaganj, saj lahko le tako z našimi visokokakovostnimi nišnimi izdelki ostajamo v vrhu evropskega in svetovnega jeklarstva,« izpostavlja Leon Vidic, nekdanji vodja Jeklarne, ki danes bdi nad potekom trenutno največje naložbe – peči AOD. Da je SIJ Acroni razvojno naravnano podjetje, kaže tudi podatek, da so v zadnjih šestih letih za naložbe skupno namenili več kot 140 milijonov evrov.

Jubilejna 30. obletnica delovanja jeklarne namreč sovpada z zagonom največje naložbe v letošnjem letu. Spomladi bodo zagnali novo AOD (argon-kisikova dekarburacija) peč, vredno 30 milijonov evrov, s katero bodo v segmentu sekundarne metalurgije bolj ekonomično izdelovali visoko specialna nerjavna jekla, s tem pa še dodatno okrepili svoj položaj na trgu.

Družba SIJ Acroni sodi med vodilne svetovne proizvajalce nerjavne debele pločevine ter debele pločevine iz visoko trdnostnih, obrabo odpornih, orodnih in drugih specialnih jekel. Poleg debele pločevine proizvodni program obsega še neorientirane elektro pločevine ter toplo in hladno valjane trakove iz specialnih jekel. SIJ Acronijevo jeklo danes uporabljajo v energetskem sektorju, kemični in farmacevtski industriji, gradbeništvu, poljedelstvu, transportu in avtomobilizmu, kjer razvoj električne mobilnosti močno spodbuja povpraševanje. Med ključnimi trgi, kjer načrtujejo rast prodaje, so Nemčija, Italija, Francija, Velika Britanija, Rusija, Poljska in Češka, zunaj evropskih meja pa ZDA, Kanada, Indija ter Bližji vzhod.

---

Skupina SIJ je največja slovenska vertikalno integrirana metalurška skupina, ki s svojimi proizvodi zaseda vodilne tržne položaje na evropskih in svetovnih nišnih jeklarskih trgih. Skupino SIJ poleg metalurške (osnova dejavnost) sestavlja še prehrambna dejavnost (naložba v Perutnino Ptuj), ki skupaj zaposlujeta okrog 7.200 zaposlenih v Sloveniji in tujini. Skupina je s svojimi izdelki prisotna na več kot 80 svetovnih trgih in sodi med največje slovenske zaposlovalce in izvoznike.
Skupina SIJ je leta 2016 ustvarila 842,7 milijona evrov prihodkov od prodaje (26,8-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani), poslovni izid iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) v višini 127,1 milijona evrov (dvakratna rast v primerjavi z enakim obdobjem lani) in čisti poslovni izid v višini 51,3 milijona evrov.

Več informacij:
Jože Špiljak, specialist za korporativno komuniciranje
M: 030 465 756
E-pošta: joze.spiljak@acroni.si