ŽELEZARJI Z JEKLENO VOLJO TUDI NA SMUČEH

Ljubljana, 16. februar 2021 - Hokejisti HDD SIJ Acroni Jesenice so sredi niza zaporednih zmag odložili drsalke ter jih za eno dopoldne zamenjali za tekaške smuči. Nekoliko drugačen trening Železarjev se je odvil v Planici v neposredni bližini velikanke pod Poncami, pod budnim očesom Petre Majdič, nekdanje smučarske tekačice, dobitnice olimpijske medalje ter ambasadorke projekta Jeklena volja Skupine SIJ. Gre za deseti trening iz sklopa aktivnosti Skupine SIJ, ki s svojim sponzorskim programom Jeklena volja spodbuja in krepi jekleno voljo med člani klubov, ki jih podpirajo, ter mladimi v lokalnih skupnostih, znotraj katerih delujejo družbe Skupine SIJ. Tokratni trening so organizirali v sodelovanju z družbo SIJ Acroni iz Skupine SIJ in klubom HDD SIJ Acroni Jesenice.

Več kot dvourni snežni trening je potekal izredno dinamično, saj so bili hokejisti razdeljeni v dve večji skupini, da so se lahko preizkusili v obeh tehnikah teka: klasični in prosti, znotraj katere pa so bile oblikovane še manjše skupine po največ šestih članov. Številni izzivi so zahtevali najrazličnejše spretnosti: od ravnotežja do eksplozivnosti, od sodelovanja do tekmovalnosti in iznajdljivosti. Majdičeva je s svojo ekipo ponudila pravo smučarsko-tekaško team-building izkušnjo, ki so jo hokejisti v vsej polnosti izkoristili, saj so se med njene »varovance za en dan« pomešali tudi glavni trener Železarjev Mitja Šivic in njegova pomočnika Anže Ulčar ter Tom Cvetkovič.

Mitja Šivic, glavni trener  HDD SIJ Acroni Jesenice, odgovoren za povsem drugačno izkušnjo, je bil prav zagotovo navdih svojim varovancem: »Po napornem obdobju tekem – v letošnjem letu smo jih odigrali 41, od tega smo jih zmagali kar 37 - smo si zaslužno vzeli čas, da se napolnimo z energijo. S Petro Majdič sva se dogovorila, da tokrat pripravimo malce drugačen trening in sicer na podlagi iger. Fantje so se preizkusili v teku na smučeh, kar je zelo dobrodošla sprememba, sploh ker večina tega športa ni vešča. Takšni treningi, ki krepijo ekipnega duha, prekinejo vsakodnevno rutino ter napolnijo z energijo, so zagotovo zelo dobrodošli. Verjamem, da bo današnji dan pozitivno vplival na prihajajoče tekme.«

Petra Majdič, ambasadorke projekta Jeklena volja Skupine SIJ, na podlagi svojih izkušenj ve, da je zelo dobrodošlo, da na vsake toliko časa trening popestrimo s povsem drugimi vsebinami, saj meni, da: »je bistveno, da športnikom širimo obzorja in jim skušamo približati različne pristope k treningu, da se ne ujamemo v zanko rutine vadbenih procesov. V športu je ključno, da si sposoben hitro odreagirati v dani situaciji in presenetiti nasprotnika ali pa – ko si odvisen zgolj od svojih sposobnosti in lastne volje – da znaš natrenirati svoj um, da te ne ustavi in greš preko meje svojih zmožnosti. Pa četudi le za milimeter. Urjenje volje je enako pomembo kot fizični trening, da znaš na izzive gledati iz različnih zornih kotov in ne odstopaš od svojih ciljev.«

»Res je super, da smo se za kratek čas oddaljili od dvorane in preizkusili nekaj novega. Moram pa priznati, da je bilo na trenutke kar težko (smeh) … Ni bilo tako lahko, kot izgleda.«, nam je po treningu zaupal napadalec HDD SIJ Acroni Jesenice Andrej Hebar. Temu je pritrdil tudi Žan Us, prvi vratar HDD SIJ Acroni Jesenice, a je dodal, da je bil trening bolj kot naporen sproščujoč in da so se hokejisti ob njem zelo zabavali. Sašo Rajsar, napadalec HDD SIJ Acroni Jesenice, pa je bil glede osvajanja veščin teka na smučeh nekoliko bolj optimističen: »Tek na smučeh zahteva sicer malo drugačne gibe, kot smo jih vajeni z drsalkami, ampak če bi se tehnike učili dlje časa, sem prepričan, da bi tudi to hitro osvojili.« A strah, da bodo jeseniški hokejisti, znani po jekleni volji, za vedno zamenjali drsalke s tekaškimi smučmi, je zagotovo odveč. Že danes jih čaka nova tekma na ledu in morda bo ravno ta malce drugačen trening dodal tisto piko na i novi zmagi.

Kako je hokejiste v svet teka na smučeh uvedla Petra Majdič in kako (ne)spretni so bili pri tem si oglejte na https://www.youtube.com/watch?v=OYTX1wIqYwM.

Trening hokejistov HDD SIJ Acroni Jesenice je bil že deseti v seriji treningov, pri katerih Petra Majdič s svojo ekipo prevzame trenerske vajeti in širi jekleno voljo med člani klubov, katerih pomemben sponzor je Skupina SIJ. Z odbojkarji OK Fužinar in mladimi nogometaši NK Fužinar je jeseni 2020 na Ravnah urila agilnosti.

---

Skupina SIJ je vključena v številna športna partnerstva na Jesenicah in Ravnah na Koroškem, kjer poslujejo družbe Skupine SIJ. SIJ Acroni Jesenice, SIJ Ravne Systems in SIJ Metal Ravne so sponzorji več športnih klubov iz lokalnega okolja, skozi številne dodatne aktivnosti in dogodke za prebujanje jeklene volje pa njihova podpora dobiva novo dimenzijo in dodano vrednost tako za vse zaposlene v Skupini SIJ kot tudi za lokalne skupnosti. Skupina SIJ je za dvig vsesplošne zavesti o zdravem življenju in pomenu gibanja, pa tudi s ciljem ozaveščanja o tem, kako pomembno vlogo ima jeklo v športu in športni infrastrukturi, na nacionalni ravni tudi vodilni partner Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). Skupaj sodelujeta pri postavljanju jeklenih športnih poligonov za vadbo na prostem v različnih slovenskih krajih in podeljujeta štipendije za mlade športnike, otroke zaposlenih. Skupina SIJ s takšnim načinom delovanja in s svojo strategijo sponzoriranja zasleduje korporativno vizijo trajnostnega razvoja, ki močno presega družbeno odgovornost do okolja in lokalnih skupnosti.

Petra Majdičambasadorka Jeklene volje, je nekdanja olimpijska in najuspešnejša slovenska smučarska tekačica vseh časov. Širša javnost pozna njeno zgodbo z olimpijskih iger v Vancouvru leta 2010, ko je po padcu z zlomljenimi rebri tekla proti svoji olimpijski medalji. S svojo osebnostjo in življenjsko zgodbo pooseblja jekleno voljo, ki jo sedaj skozi istoimenski projekt na področju sponzorskih in donatorskih partnerstev Skupine SIJ kot ambasadorka prebuja v lokalnih skupnostih, pri zaposlenih in širše v družbi.

 

Dodatne informacije:

SIJ – Slovenska industrija jekla, d.d.

mag. Sara Wagner, vodja korporativnega komuniciranja

Telefon: +386 1 242 98 27

Mobitel: +386 41 313 532

E-naslov: sara.wagner@sij.si