NOGOMETAŠI NK SIJ ACRONI JESENICE KREPILI JEKLENO VOLJO S PETRO MAJDIČ

SPOROČILO ZA JAVNOST

Jesenice, 18. marec 2021 – Člani Nogometnega kluba SIJ Acroni Jesenice so se soočili s prav posebnim doživetjem: trenersko taktirko je za dve uri prevzela ženska, ki nima nič skupnega z nogometom, nekdanja vrhunska smučarska tekačica Petra Majdič. Trening je potekal v sklopu aktivnosti Skupine SIJ, ki s svojim sponzorskim programom Jeklena volja spodbuja in krepi pripadnost med člani klubov, katerih pomemben podpornik je. Tokratno druženje so organizirali v sodelovanju s svojo družbo SIJ Acroni in klubom NK SIJ Acroni Jesenice.

Petra Majdič je skupaj s trenersko ekipo nogometaše urila v agilnosti in koordinaciji ter izvajanju vaj za boljše ravnotežje in hitrejšo odzivnost s prvinami pliometričnega treninga, ki temelji na različnih vzorcih aktivacije živčno-mišičnega sistema in je namenjena izboljšanju sposobnosti eksplozivnega, hitrega mišičnega krčenja. Vse bolj se uveljavlja tudi kot učinkovita metoda za spoznavanje zmožnosti lastnega telesa. 

Trener NK SIJ Acroni Jesenice U15 in vodja mladinske šole Maks Džamastagić je po treningu povedal: »Eno pomembnih področij v nogometu je zagotovo razvoj gibalnih sposobnosti, kamor uvrščamo tudi agilnost in koordinacijo. V našem klubu zato veliko pozornosti namenjamo razvoju teh sposobnosti, trening s Petro Majdič pa bo z dodatno mero motivacije in krepitvijo jeklene volje zagotovo doprinesel k še boljši pripravljenosti na igrišču, pa tudi k premagovanju različnih ovir v življenju.«

Tudi Petra Majdič na podlagi svojih izkušenj potrjuje, da je zelo dobrodošlo, da na vsake toliko časa trening popestrimo s povsem drugimi vsebinami. »Bistveno je, da mladim športnikom širimo obzorja in jim skušamo približati različne pristope k treningu, da se ne ujamemo v zanko rutine vadbenih procesov. V športu je ključno, da si sposoben hitro odreagirati v dani situaciji in presenetiti nasprotnika ali pa da znaš natrenirati svoj um, da te ne ustavi in greš prek meje svojih zmožnosti. Urjenje volje je enako pomembo kot fizični trening.«

Mladi nogometni upi so zelo zavzeto sodelovali, navduševale pa so jih različne stvari: 12-letnemu Adamu je bila najbolj všeč vaja, kjer je bilo treba loviti žogice, ki jih je drugi tekmovalec podajal izza hrbta. Igra s križci in krožci, pri kateri je bilo treba s hitrim odrivom steči proti mreži in kar najhitreje postaviti tri elemente v vrsto, pa je bila najljubša 16-letnemu Igorju iz skupine U 17. Med veščinami, ki bodo mladim nogometašem prišle najbolj prav na tekmah v prihodnje, pa so v en glas izbrali tek s pogledom nazaj, saj je na ta način treba pogosto spremljati žogo na igrišču.

Intenzivna, malo drugačna vadba na stadionu je udeležencem zagotovila dinamično in učinkovito popestritev trenažnega sistema. Potekala je skrbno prilagojeno in v skladu z vsemi ukrepi za preprečevanje širjenja okužb nove koronavirusne bolezni.

S treningom jeseniških nogometašev SIJ Acronija Jesenice za boljšo agilnost in koordinacijo zaključujemo niz aktivnosti za prebujanje jeklene volje, pri katerih sodeluje tudi Petra Majdič – ambasadorka Jeklene volje. Tako smo v letu 2019 v sodelovanju s Petro Majdič organizirali šest motivacijskih delavnic za člane sponzoriranih klubov, za dijake Gimnazije Jesenice in Gimnazije Ravne ter za otroke zaposlenih v Skupini SIJ. Lani jeseni in letos pa smo prav tako v sodelovanju s Petro za člane klubov, ki jih sponzoriramo, izvedli nekoliko drugačne treninge, kot so jih sicer vajeni.  Motivacijskih delavnic in treningov s Petro se je skupno udeležilo več kot 400 športnikov in dijakov. V okviru Sijevega dne pa je v mini olimpijadi z njo sodelovalo kar 500 otrok zaposlenih v Skupini SIJ.

Skupina SIJ je vključena v številna športna partnerstva na Jesenicah in Ravnah na Koroškem, kjer poslujejo družbe Skupine SIJ. SIJ Acroni Jesenice, SIJ Ravne Systems in SIJ Metal Ravne so sponzorji več športnih klubov iz lokalnega okolja, skozi številne dodatne aktivnosti in dogodke za prebujanje jeklene volje pa njihova podpora dobiva novo dimenzijo in dodano vrednost tako za vse zaposlene v Skupini SIJ kot tudi za lokalne skupnosti.

Skupina SIJ je za dvig vsesplošne zavesti o zdravem življenju in pomenu gibanja, pa tudi s ciljem ozaveščanja o tem, kako pomembno vlogo ima jeklo v športu in športni infrastrukturi, na nacionalni ravni tudi vodilni partner Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). Skupaj sodelujeta pri postavljanju jeklenih športnih poligonov za vadbo na prostem v različnih slovenskih krajih in podeljujeta štipendije za mlade športnike, otroke zaposlenih. Skupina SIJ s takšnim načinom delovanja in s svojo strategijo sponzoriranja zasleduje korporativno vizijo trajnostnega razvoja, ki močno presega družbeno odgovornost do okolja in lokalnih skupnosti.

---

Petra Majdič, ambasadorka Jeklene volje, je nekdanja olimpijka in najuspešnejša slovenska smučarska tekačica vseh časov. Širša javnost pozna njeno zgodbo z olimpijskih iger v Vancouvru leta 2010, ko je po padcu z zlomljenimi rebri tekla proti svoji olimpijski medalji. S svojo osebnostjo in življenjsko zgodbo pooseblja jekleno voljo, ki jo sedaj skozi istoimenski projekt na področju sponzorskih in donatorskih partnerstev Skupine SIJ kot ambasadorka prebuja v lokalnih skupnostih, pri zaposlenih in širše v družbi.

 

Dodatne informacije:

SIJ – Slovenska industrija jekla, d.d.

mag. Sara Wagner, vodja korporativnega komuniciranja

Telefon: +386 1 242 98 27

Mobitel: +386 41 313 532

E-naslov: sara.wagner@sij.si