PETRA MAJDIČ PRI MLADIH RAVENČANIH PREBUJALA JEKLENO VOLJO

Ravne na Koroškem, 18. junij 2019 − Petra Majdič, ambasadorka projekta Jeklena volja, je danes popestrila šolski dan 25 dijakom 1. in 2. letnika športnih oddelkov Gimnazije Ravne. Z motivacijsko delavnico in pestrimi skupinskimi izzivi ter s svojo športno zgodbo in osebnostjo je v mladih prebujala kot jeklo trdno voljo, ki jo bodo v življenju potrebovali za predanost in vztrajnost na poti k svojim ciljem. Srečanje je v okviru projekta Jeklena volja omogočila Skupina SIJ na čelu s koroškimi družbami SIJ Metal Ravne, SIJ Ravne Systems in SIJ ZIP Center.

S sponzorskimi partnerstvi v lokalnih skupnostih na Ravnah na Koroškem in Jesenicah, kjer posluje Skupina SIJ, želijo v skupini ohranjati in krepiti dolgoročne partnerske odnose za vzajemen napredek in razvoj skupnosti, s katerimi so neločljivo povezani: »V letu 2018 smo v Skupini SIJ za sponzorstva in donacije oblikovali enotne smernice, v okviru katerih smo opredelili ključna partnerstva na obeh lokacijah. Naše dosedanje delovanje partnerja v športu smo želeli oplemenititi in ga nadgradili s projektom Jeklena volja. S sponzoriranci in ambasadorko Petro Majdič tako z različnimi dogodki in aktivnostmi širimo sporočilo, da je za dosežke na različnih področjih potrebna trdna, jeklena volja. Ta je že od nekdaj v značaju Skupine SIJ, z aktivnostmi, kot je delavnica Jeklene volje s Petro Majdič, pa smo jo danes širili tudi med mlade, morda tudi naše bodoče sodelavce,« je na srečanju povedala mag. Sara Wagner, vodja korporativnega komuniciranja Skupine SIJ.

Petra Majdič, ambasadorka Jeklene volje, se je mladih skozi delavnico dotaknila s svojo osebno izkušnjo tekmovanja v ekstremnih razmerah, ko je olimpijsko medaljo osvojila z zlomljenimi rebri, in bogatimi (športnimi) izkušnjami. V nadaljevanju so se dijaki v skupinah med seboj pomerili v preizkušanju jeklene volje – skupinski gradnji stolpa iz papirja, na katerem je morala obstati žogica, premagovanju razdalje, pri čemer so morali vsi člani skupine stati na eni preprogi, ter skupinskem igranju igre 'tri v vrsto', pri kateri so člani skupine morali steči do polja in nanj postaviti svoj znak.

Motivacijske delavnice so se udeležili tudi Eva Potočnik, dijakinja Gimnazije Ravne in mlada nogometašica, Žan Rihter, prav tako dijak Gimnazije Ravne in plavalec, in Črt Ikovic, nekdanji dijak Gimnazije Ravne, zdaj študent mehatronike in mladi deskar na snegu, ki že sedaj dosegajo vrhunske rezultate v svojih starostnih kategorijah. Vsi trije so v letošnjem šolskem letu tudi prejemniki posebne štipendije Skupine SIJ v partnerstvu z Olimpijskim komitejem Slovenije, namenjene obetavnim mladim športnikom, otrokom zaposlenih v Skupini SIJ. Črt Ikovic: »Petra nam je skozi svojo izkušnjo na Olimpijskih igrah v Vancouvru na slikovit način predstavila, kaj pomeni jeklena volja, pa ne samo v športu, tudi v vsakdanjem življenju.« Eva Potočnik pravi, da je za uspeh pomembno vzeti stvari v svoje roke, ne pa jamrati in se smiliti samemu sebi. Žanu Rihterju je bilo še posebej všeč, da so motivacijo preizkušali skozi konkretne skupinske izzive. Prav zaradi njih – sošolcev, prijateljev in mladih športnikov – je Skupina SIJ delavnico organizirala na Gimnaziji Ravne.

Tudi odzivi drugih dijakov so bili po srečanju z vzornico, ki ima kot jeklo trdno voljo, zelo pozitivni. Urban Mihelič, dijak 1. letnika športnega oddelka, meni, da jeklena volja povezana s trdim delom premaga tudi talent in da so porazi samo del napredka: »Na košarkarski tekmi sicer nismo zmagali, vendar pa se nam je zdelo najbolj pomembno, da nismo obupali in se nismo predali.«
Takšne vsebine so tudi za strokovne delavce v šoli dobrodošla dopolnitev rednih vsebin. Dragomir Benko, ravnatelj Gimnazije Ravne, je poudaril, da se ne zgodi vsak dan, da k njim pride vrhunska športnica s tako močno voljo in uspešno življenjsko potjo, kot je Petra Majdič. Verjame, da se uspeh v športu dopolnjuje tudi z uspehom v šoli: »Vrhunski športniki so bili tudi dobri dijaki.«

Ob zaključku so udeleženci prejeli tudi priznanja za aktivno udeležbo na delavnici Jeklene volje, ki jo je omogočila Skupina SIJ. Petra Majdič, ambasadorka Jeklene volje, pa je ob zaključku vsem predala še sporočilo jeklene volje s svojimi besedami: »Nihče vam v življenju ne more dati zagotovila, da boste postali zmagovalci ali pa da boste kdaj zmagali. Lahko pa se vedno zanesete na svojo jekleno voljo – ta je edino zagotovilo, da se dan za dnem trudite postati boljši.« Dijakom je na Ravne na ogled in tudi otip prinesla tudi svojo 'diamantno' bronasto medaljo z Olimpijskih iger v Vancouvru, ki jo je osvojila ravno s svojo jekleno voljo.

Skupina SIJ s svojimi partnerji v športu sicer načrtuje še številne druge aktivnosti. Na Ravnah na Koroškem že v ponedeljek, 24. junija, ko bo na nogometnem igrišču potekal trening s Petro Majdič v okviru Nogometnega kampa Jeklene volje NK Fužinar.

---

Skupina SIJ je vključena v številna športna partnerstva na Jesenicah in Ravnah na Koroškem, kjer poslujejo družbe Skupine SIJ. SIJ Acroni Jesenice, SIJ Ravne Systems in SIJ Metal Ravne so sponzorji več športnih klubov iz lokalnega okolja, skozi številne dodatne aktivnosti in dogodke za prebujanje jeklene volje pa njihova podpora dobiva novo dimenzijo in dodano vrednost tako za vse zaposlene v Skupini SIJ kot tudi za lokalne skupnosti. Skupina SIJ je za dvig vsesplošne zavesti o zdravem življenju in pomenu gibanja, pa tudi s ciljem ozaveščanja o tem, kako pomembno vlogo ima jeklo v športu in športni infrastrukturi, na nacionalni ravni tudi vodilni partner Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). Skupaj sodelujeta pri postavljanju jeklenih športnih poligonov za vadbo na prostem v različnih slovenskih krajih in podeljujeta štipendije za mlade športnike, otroke zaposlenih. Skupina SIJ s takšnim načinom delovanja in s svojo strategijo sponzoriranja zasleduje korporativno vizijo trajnostnega razvoja, ki močno presega družbeno odgovornost do okolja in lokalnih skupnosti.

Petra Majdič, ambasadorka Jeklene volje, je nekdanja olimpijska in najuspešnejša slovenska smučarska tekačica vseh časov. Širša javnost pozna njeno zgodbo z olimpijskih iger v Vancouvru leta 2010, ko je po padcu z zlomljenimi rebri tekla proti svoji olimpijski medalji. S svojo osebnostjo in življenjsko zgodbo pooseblja jekleno voljo, ki jo sedaj skozi istoimenski projekt na področju sponzorskih in donatorskih partnerstev Skupine SIJ kot ambasadorka prebuja v lokalnih skupnostih, pri zaposlenih in širše v družbi.

Dodatne informacije:
SIJ – Slovenska industrija jekla, d.d.
mag. Sara Wagner, vodja korporativnega komuniciranja
Telefon: +386 1 242 98 27
Mobitel: +386 41 313 532
E-naslov: sara.wagner@sij.si