SIJ ACRONI EDEN IZMED SLOVENSKIH MOTORJEV EVROPSKE E-MOBILNOSTI

Sporočilo za javnost

Ljubljana, 11. maj 2023 – SIJ Acroni kot trden člen Misije GREMO (GREen MObility) z vlaganji v proizvodne zmogljivosti in razvoj novih tehnologij na področju elektropločevin pomembno prispeva k utrjevanju položaja slovenske avtomobilske industrije kot enega izmed evropskih centrov razvoja zelene in trajnostne mobilnosti. Po končani prenovi linije CRNO v letu 2024 bodo lahko izdelali približno 85.000 ton elektropločevin oziroma okrog deset odstotkov več elektropločevin, kot jih lahko izdelajo danes. Da je strateška usmeritev SIJ Acronija pravilna in v skladu s trajnostnimi trendi celotne Skupine SIJ, je potrdila tudi vlada. Kot vzorčen primer povezovanja gospodarstva, znanosti in države je namreč pomembnost projekta GREMO prepoznala že pred dvema letoma, pred dnevi   pa je zagotovila 200 milijonov evrov za prestrukturiranje slovenskega avtomobilskega grozda do leta 2027.

SIJ Acroni je tretji največji evropski proizvajalec nerjavne debele pločevine in pomemben proizvajalec dodatno toplotno obdelanih specialnih jekel. Vse bolj se utrjuje tudi kot proizvajalec neorientiranih elektropločevin, katerih poraba se s krepitvijo e-mobilnosti znatno povečuje predvsem v avtomobilski industriji. Prav razvoj neorientiranih elektropločevin z izboljšanimi elektromagnetnimi lastnostmi je ena pomembnejših strateških usmeritev družbe SIJ Acroni, največje družbe v Skupini SIJ.

SIJ Acroni je skupaj s ključnimi predstavniki slovenske avtomobilske dobaviteljske industrije, znanosti in države povezan v misiji za zeleno in digitalno preobrazbo avtomobilske industrije GREMO (GREen MObility). Pomembnost projekta GREMO je država prepoznala že pred dvema letoma, pred dnevi pa je na strateškem srečanju GREMO zagotovila 200 milijonov evrov za trajnostni prehod in zmanjševanje ogljičnega odtisa slovenskega avtomobilskega grozda do leta 2027. Seveda pa člani konzorcija GREMO zastavljene projekte imeti (so) financirajo tudi z lastnimi sredstvi. »Zaveza družbe SIJ Acroni je razvoj na področju najzahtevnejših neorientiranih elektropločevin za električna in hibridna vozila. Z razvojno strategijo in naložbami, ki le-to podpirajo, nadaljujemo na tej poti z odločnimi koraki. V letu 2024 načrtujemo zaključek obsežnega naložbenega projekta nadgradnje linije CRNO v skupni vrednosti 16,5 milijona evrov, ki nam bo zagotovila izdelavo približno deset odstotkov več elektropločevin, ki se lahko že danes pohvalijo z enim najnižjih ogljičnih odtisov v svetovnem merilu,« je povedal glavni direktor SIJ Acronija mag. Branko Žerdoner.

Neorientirane elektropločevine SIJ Acronija, združene pod blagovno znamko SIWATT, spadajo med najpomembnejše materiale za prenos električne energije v energetsko učinkovitih električnih napravah. Vgrajujejo se v magnetna jedra elektromotorjev, generatorjev in transformatorjev, njihova prihodnost pa je v hibridnih in električnih avtomobilih. Elektropločevine znamke SIWATT imajo odlične mehkomagnetne lastnosti. Odlikujejo jih tudi dobra sposobnost magnetenja, velika prepustnost, majhna koercitivnost (to je lastnost feromagnetnih materialov, da se upirajo zunanjemu razmagnetenju) in nizke magnetne izgube.

V SIJ Acroniju pri predelavi vsega svojega jekla uporabljajo stoodstotno recikliran jeklarski odpad. Pri predelavi elektropločevine uporabljajo posebno, do okolja prijazno tehnologijo peskanja. Pri njej stranska proizvoda – ostanke jeklenega abraziva in okside – znova pretalijo in iz njiju naredijo nove izdelke. Tako je tudi proizvodnja nove elektropločevine dodaten korak naprej v smeri zelene industrije in pomembnega cilja Skupine SIJ, ki svojo trajnostno naravnanost načrtuje konec leta 2023 potrditi s pridobitvijo certifikata po zahtevnem standardu ResponsibleSteel.

 

---

 

Skupina SIJ – Slovenska industrija jekla je eden vodilnih proizvajalcev nerjavnih in specialnih jekel v Evropi. Zavezani smo globalnim in evropskim podnebnim ciljem ter delujemo po načelih krožnega gospodarstva. S svojimi jekli in izdelki smo partner za zeleni prehod Evrope. Svojo trajnostno naravnanost načrtujemo konec leta 2023 potrditi s pridobitvijo certifikata po zahtevnem standardu ResponsibleSteel. S tem se nameravamo umestiti med najbolj odgovorne in trajnostne proizvajalce jekla na svetu. Naši največji družbi sta sodobni reciklažni jeklarni, naše jeklo pa je reciklirano, saj je izdelano iz jeklenega odpadka. Z več kot 3.800 zaposlenimi smo eden največjih delodajalcev v Sloveniji in steber slovenskega jeklarskega sektorja. Uvrščamo se med vodilne slovenske izvoznike. Približno 85 odstotkov svojih prihodkov ustvarimo na tujih trgih.

 

Več informacij:

SIJ – Slovenska industrija jekla, d.d.

Mag. Sara Wagner, vodja korporativnega komuniciranja

Korporativno komuniciranje

Telefon: +386 1 242 98 27

Mobitel: +386 41 313 532

E-naslov: sara.wagner@sij.si