SIJ Acroni prejemnik zlate okoljske nagrade Financ; to je že drugo letošnje priznanje za okoljsko inovativnost Skupine SIJ


Skupina SIJ z zlatim okoljskim priznanjem ponovno potrjuje svoj položaj na slovenskem inovativnem vrhu. Inovacija SIJ Acronija »Brezkislinsko čiščenje toplo in hladno valjanih pločevin« je včeraj na Okoljskem srečanju prejela zlato okoljsko priznanje Financ v kategoriji okolju prijazen postopek. To je še dodatno priznanje vsestranske vrednosti inovacije SIJ Acronija – tudi prejemnice zlatega priznanja GZS, ki poleg boljše končne lastnosti pločevine in višje produktivnosti omogoča izrazito nižji okoljski odtis. Zmaga in priznanje odpirata SIJ Acroniju sodelovanje na tekmovanju za evropsko okoljsko nagrado EBAE. Skupina SIJ je za okoljsko inovativnost oktobra prejela tudi mednarodno priznanje za še eno inovacijo oziroma izkoriščanje odpadne toplote v SIJ Metalu Ravne.

Na včerajšnjem Okoljskem srečanju je inovacija SIJ Acroni »Brezkislinsko čiščenje toplo in hladno valjanih pločevin« prejela zlato okoljsko priznanje Financ v kategoriji okolju prijazen postopek. Skupina SIJ tako z zlatim okoljskim priznanjem ponovno potrjuje položaj enega izmed najinovativnejših slovenskih podjetij. To je obenem že drugo letošnjo priznanje za okoljsko inovativnost Skupine SIJ. Konec oktobra je namreč SIJ Metal Ravne oziroma vodja inovativnega projekta Kristijan Plesnik prejel nagrado na srečanju Evropskih energetskih menedžerjev 2016 (EUREM) v kategoriji velikih podjetij za projekt izkoriščanja odpadne toplote iz elektro obločne peči (EOP) za daljinsko ogrevanje na gospodarskem območju in v mestu Ravne na Koroškem, inovacija pa je bila srebrna tudi na nacionalnem tekmovanju inovativnosti v okviru Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

Inovacija SIJ Acronija »Brezkislinsko čiščenje toplo in hladno valjanih pločevin«, ki že ima zlato nacionalno priznanje za inovativnost GZS, je v kategoriji okolju prijazen postopek v družbi finalistov Lek, Kolektor, Fructal in Enicon Adria najbolj prepričala žirijo za podelitev okoljskih nagrad Financ. Kot poudarja direktor razvoja v SIJ Acroni dr. Matevž Fazarinc je inovacija vsestranska: »Inovacija brezskislinskega čiščenja toplo in hladno valjanih pločevin je popolna "win-win" inovacija. Stari postopek brušenja trakov pločevine smo nadomestili z inovativnim postopkom brezkislinskega čiščenja trakov, ki omogoča višjo produktivnost, nižje obratovalne stroške, boljše končne lastnosti pločevine, izboljšano varnost pri delu in izrazito nižji okoljski odtis.« Zmaga in priznanje odpira SIJ Acroniju sodelovanje na tekmovanju za evropsko okoljsko nagrado EBAE (European Business Awards for the Environment).

---

Skupina SIJ je največja slovenska vertikalno integrirana metalurška skupina, ki s svojimi proizvodi zaseda vodilne tržne položaje na evropskih in svetovnih nišnih jeklarskih trgih. Skupino SIJ poleg metalurške (osnova dejavnost) sestavlja še prehrambna dejavnost (naložba v Perutnino Ptuj), ki skupaj zaposlujeta okrog 7.000 zaposlenih v Sloveniji in tujini. Skupina SIJ je v prvem polletju 2016 zabeležila prihodke v višini 413,9 milijona evrov, poslovni izid iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) v višini 60,1 milijona evrov ter čisti poslovni izid v višini 24,6 milijona evrov. Skupina je s svojimi izdelki prisotna na več kot 80 svetovnih trgih in sodi med največje slovenske izvoznike.


Več informacij:
Dr. Denis Mancevič, direktor za korporativno komuniciranje
E-pošta: denis.mancevic@sij.si