SIJ METAL RAVNE BO INVESTIRAL V LINIJO ZA TOPLOTNO OBDELAVO V KOVAČNICI

SIJ Metal Ravne je z mednarodno tehnološko skupino ANDRITZ podpisal pogodbo za izdelavo celotne kalilno popuščne linije, ki obsega dve dvokomorni peči ANDRITZ MAERZ®, šaržirni manipulator in bazene za poboljšanje kot tudi sistem avtomatizacije. Zagon investicije se predvideva v drugem četrtletju 2021. S to naložbo bo SIJ Metal Ravne v kovaškem programu pridobil specialno linijo za najzahtevnejše toplotne obdelave za izdelke, namenjene za energetiko, letalsko industrijo in druge zahtevne sektorje, v katerih skladno z začrtano poslovno strategijo razvoja v družbi načrtuje rast v naslednjih letih. Vsaka od obeh dvokomornih peči ANDRITZ MAERZ® vključuje visokotemperaturno peč (650 do 1,220°C) z rekuperatorskimi gorilci in nizkotemperaturno peč (200 do 830°C) s prisilnim kroženjem zraka. Oba tipa peči izpolnjujeta zahteve AMS 2750 E klasifikacija 2, ki zahteva visoko natančnost v toplotnem procesu (+/- 6°C).

Šaržirni manipulator je portalne konstrukcije in je namenjen za obdelovance do teže 25 ton. H kalilnima bazenoma, v katerih se bosta uporabljala polimer in voda, spada tudi tehnološka priprava vode in štirje hladilni stolpi, ki so postavljeni zunaj hale.Nadzor temperature hladilnega medija in mešanjem medijev v bazenih bo izveden s pomočjo računalniškega programa (computational fluid dynamics - CFD) vključno s konjugirano toplotno izmenjavo.

---

Skupina SIJ je največji vertikalno integrirani slovenski proizvajalec jekla in eden največjih proizvajalcev nerjavnih in specialnih jekel v Evropi.

SIJ Metal Ravne v Skupini SIJ predstavlja tretjega največjega proizvajalca orodnega jekla v Evropski uniji. Podjetje izdeluje širok asortiman več kot 200 kvalitet jekla različnih dimenzijskih oblik, od ogljičnih in legiranih konstrukcijskih jekel do orodnih in specialnih jekel v obliki valjanih in kovanih izdelkov.