SIJ METAL RAVNE Z NALOŽBO V EPŽ4 ŠE BOLJ ODLOČNO VSTOPA V NAJZAHTEVNEJŠE INDUSTRIJE

V SIJ Metalu Ravne bodo konec leta zagnali novo napravo za elektropretaljevanje pod žlindro EPŽ4, ki bo omogočala izdelovanje čistejših jekel z boljšimi preoblikovalnimi lastnostmi. S 3,7 milijona evrov vredno naložbo načrtujejo povečanje prodaje najzahtevnejših EPŽ jekel, po katerih je veliko povpraševanje, za več kot 60 odstotkov.

SIJ Metal Ravne, druga največja družba v Skupini SIJ in tretji največji proizvajalec orodnih jekel v Evropski uniji, bo konec leta zagnal 20-tonsko napravo za elektropretaljevanje pod žlindro EPŽ4, ki bo zaokrožila izpolnitev naraščajočega povpraševanje po EPŽ jeklih. Obstoječe tri EPŽ naprave namreč nimajo dovoljšne zmogljivosti za izpolnjevanje vseh želenih naročil kupcev.

Z naložbo v EPŽ4 v SIJ Metalu Ravne odločno sledijo izpolnjevanju strategije Skupine SIJ 2020–2025 in zasledujejo cilj, da bodo ostali vodilni v jeklarski tržni niši orodnih jekel. EPŽ4 v vrednosti 3,7 milijona evrov bo SIJ Metalu Ravne omogočala večjo proizvodnjo čistejših jekel z boljšimi preoblikovalnimi lastnostmi, s tem pa dodatno širitev prodajnega tržišča ter utrditev položaja na zahtevnem nišnem jeklarskem trgu orodnih jekel. Z naložbo bodo okrepili predvsem prodajo orodnih jekel za delo v vročem SITHERM, orodnih jekel za preoblikovanje plastike SIMOLD in jekel za delo v hladnem SIHARD, katerih končni porabniki so kupci najzahtevnejših industrij, kot so energetika, strojegradnja, naftna in plinska industrija ter druge. Načrtujejo tudi prodor na nov trg visokokakovostnih in tehnološko naprednih proizvodov, v letalsko industrijo, za kar so lani že pridobili certifikat ISO 9100.  

Smele prodajne načrte pojasnjuje Borut Urnaut, glavni direktor SIJ Metala Ravne: »Naložba v EPŽ4 nam bo omogočila povečanje proizvodnje in prodaje najzahtevnejših proizvodov za 60 odstotkov. Gre za kakovostna jekla višjega cenovnega razreda, ki jih odlikujejo posebne mehanske, korozijske, električne, magnetne in druge lastnosti, po katerih zaznavamo vse večje povpraševanje.«

Ravenska železarna, predhodnik današnjega SIJ Metala Ravne, je bila namreč tudi med pionirji na področju EPŽ postopka, ko je že leta 1972 ena prvih na svetu vpeljala to napredno metodo obdelave jekla v svoj proizvodni program.

 

---

Skupina SIJ je največja slovenska vertikalno integrirana metalurška skupina. Njeni izdelki zasedajo vodilne položaje na evropskih in svetovnih nišnih jeklarskih trgih. Je med desetimi največjimi poslovnimi skupinami v Sloveniji, med petimi največjimi slovenskimi izvozniki in med najpomembnejšimi zaposlovalci v Sloveniji.

 

 

SIJ – Slovenska industrija jekla, d.d.

mag. Sara Wagner, vodja korporativnega komuniciranja

Telefon: +386 1 242 98 27

Mobitel: +386 41 313 532

E-naslov: sara.wagner@sij.si