Slovenska bakla na koncu svojega potovanja po Sloveniji spet na Ravnah na Koroškem

Ravne na Koroškem, 23. 7. 2021 – Tako rekoč ob isti uri, ko je v Tokiu zagorel olimpijski ogenj, se je slovenska bakla že mudila v zadnji od 212 slovenskih občin, kolikor jih je obiskala v okviru izjemnega projekta Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez in partnerjev v slabih treh mesecih. Promocijski projekt Slovenska bakla je bil res edinstven.

Slovenska bakla je popotovanje zaključila na Ravnah na Koroškem, kjer se je v Jeklarni SIJ Metala Ravne pred tremi meseci rodila. Petra Majdič, ambasadorka jeklene volje Skupine SIJ, ji je vdahnila jekleno voljo ter jo predala Urški Žolnir Jugovar, ambasadorki projekta, ki je skrbela, da luč v bakli ni nikoli ugasnila.

Slovenska bakla je z vzponom na Triglav začela nabirati kilometre in povezovati nosilce plamenice po vsej Sloveniji. Vsak med njimi je za spomin prejel zapestnico jeklene volje. Da je povezovalni projekt, s katerim je OKS – ZŠZ po eni strani promoviral olimpizem in olimpijske igre, po drugi strani pa v teh negotovih širil dobro voljo med ljudi in risal nasmehe na tisoče obrazov nosilcev in tekačev, uspel, pričajo tako odzivi neposrednih udeležencev kot vseh občin in sponzorjev OKS – ZŠZ. Tudi zadnji dan potovanja Slovenske bakle so v družbi župana Raven na Koroškem dr. Tomaža Rožena obiskovalce pozdravili koroški olimpijci Tjaša Oder, Damir Dugonjič, Mirko Bauče, Mojca Sagmaister in Štefan Robač.

Bakla je v 82 dneh obiskala vseh 212 slovenskih občin. Prav povsod je bila plamenica iz recikliranega jekla Skupine SIJ in bukovega lesa prisrčno sprejeta. Nekajkrat je bila bakla izpostavljena vremenskim izzivom, maja je bila pogosto premočena, junija ob vročinskem valu prepotena, toda niti silovit veter v Goriških brdih niti toča v velikosti frnikol med porabskimi Slovenci nosilcem ni prišla do živega. Idej in pobud je bilo v občinah ogromno. Tako je bakla Slovenijo spoznavala z različnimi oblikami prevoza, bila je v avtu, na tovornjaku, traktorju, vozu, kočiji, smučeh, pa tudi na vlaku, letalu in padalu.

Prevažala se je po slovenskih rekah, jezerih in morju, bila je na jadrnici, kajaku, kanuju, raftu, splavu, brodu, pa seveda na konju, kolesu, rolkah, gokartu, smučarski skakalnici in celo v plezalni navezi. Zibala se je na Savi, Dravi, Soči, Krki, Muri, Savinji, Sotli in Kolpi, nekajkrat je skočila s padalom, se spustila v čudovite slovenske jame od Postojnske in Škocjanskih do Županove in Vražje, se dotaknila najnižje točke Slovenije, podmorskega Triglava 38 metrov pod gladino v Piranskem zalivu, obiskala pa je tudi tri skupnosti zamejskih Slovencev, saj je skočila čez mejo v Trst, Gornji Senik in na Ljubelj. Razveselili so se je Romi v Pušči, edini evropski romski krajevni skupnosti, pa lastniki in direktorji številnih slovenskih podjetij, skorajda vsi župani in županje, mnogi športniki invalidi, otroci s posebnimi potrebami ... Med nosilci je bilo tudi na desetine pripadnikov gasilskih, jamarskih, konjeniških, kinoloških in drugih društev, varovancev domov in članov društev upokojencev, pa vrhunskih športnikov od nosilcev zlatih olimpijskih kolajn do nadobudnih talentov našega športa. Redna gostja popotovanja slovenske bakle je bila zlata olimpijka Urška Žolnir Jugovar, ki je po vseh koncih Slovenije z baklo pretekla kar nekaj kilometrov.

Slovenska bakla je na svoji poti obiskala tudi družbe skupine SIJ: 12. maja je obiskala sijevce v Ljubljani, 12. julija je zaokrožila med gorenjskimi sijevci v družbah SIJ Acroni, SIJ Elektrode Jesenice in SIJ SUZ, na zadnji dan potovanja pa se je vrnila v svojo zibelko – obiskala je koroške sijevce v družbah SIJ Metal Ravne, SIJ Ravne Systems in SIJ ZIP center. Na tej poti je bila njena zvesta spremljavalka naša Petra Majdič.

Naši zaposleni so s slovensko baklo tekli v Ljubljani, Grosuplju, Tržiču, Radovljici, Kranjski Gori, na Jesenicah, Prevaljah in Ravnah na Koroškem.

Med nosilci slovenske bakle so bili tudi člani klubov, ki jih sponzorira Skupina SIJ.

V Skupini SIJ smo bili v teh treh mesecih še posebno ponosni na sodelovanje z OKS – ZŠZ, ki je rodilo izjemno idejo o prenosu simbolike povezovanja in združevanja na vseslovensko raven v teh izzivov polnih časih.

 

 

Slovenska bakla v številkah

9.330 nosilcev bakle

7.118 pretečenih kilometrov

82 dni na poti, od tega 64 tekaških dni

Več kot 200 metrov palic iz recikliranega jekla Skupine SIJ za zapestnice jeklene volje

Več kot 150 prisotnih županov

Več kot 250 nastopajočih glasbenih skupin, godb, posameznikov

Več kot 700 nosilcev paralimpijcev, športnikov invalidov, oseb z motnjami v duševnem razvoju in otrok s posebnimi potrebami

Približno 20 metrov je dolžina najkrajše predaje, približno 3 (v teku) oziroma 12 (na kolesu) kilometrov je dolžina najdaljše predaje

28 dni je bil star najmlajši nosilec (v maminem naročju), 92 let najstarejša nosilka

Več kot 8.000 fotografij v fotoutrinkih občin na spletni strani bakla.olympic.si

Približno 80 tipkanih strani baklinega dnevnika (baklopis)

(Vir: Sporočilo za javnost OKS) 

---

Skupina SIJ je največja slovenska vertikalno integrirana metalurška skupina. Njeni izdelki zasedajo vodilne položaje na evropskih in svetovnih nišnih jeklarskih trgih. Je med desetimi največjimi poslovnimi skupinami v Sloveniji, med petimi največjimi slovenskimi izvozniki in med najpomembnejšimi zaposlovalci v Sloveniji.

Skupina SIJ je tako po nerevidiranih podatkih poslovanja v prvem četrtletju leta 2021 ustvarila 212,3 milijona evrov prihodkov od prodaje (10,1 odstotka več kot v enakem obdobju lani) in EBITDA v višini 17,9 milijona evrov (29,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani). Za naložbe je skupina v prvem četrtletju leta 2021 namenila 15,0 milijona evrov (dvakrat več kot v enakem obdobju lani). Skupina SIJ je v prvih treh mesecih leta 2021 poslovala pozitivno in ustvarila tri milijone evrov dobička. 

 

Več informacij:

SIJ – Slovenska industrija jekla, d.d.

Anja Potočnik, specialistka za medije in interno komuniciranje,

Korporativno komuniciranje

 

Telefon: +386 1 242 98 18

Mobitel: +386 51 693 184

E-naslov: anja.potocnik@sij.si