Sporočilo za javnost

Ljubljana, ponedeljek, 6. marec 2017 –  Glavni direktor družbe SIJ Acroni Peter Čas je iz osebnih razlogov podal odstopno izjavo in sporazumno prekinil mandat. Vodenje največje metalurške družbe v Skupini SIJ je začasno že prevzel Matija Kranjc, izvršni direktor za finance v družbi SIJ Acroni.

Peter Čas se je Skupini SIJ pridružil leta 2014, ko je prevzel položaj glavnega direktorja družbe Noži Ravne. Po tem, ko je Skupina SIJ uspešno zaključila nakup družbe Sistemska tehnika, je vodil združitev družb Noži Ravne, Serpa in Sistemska Tehnika v novo skupno podjetje SIJ Ravne Systems. Dne 1. septembra 2016 je postal glavni direktor družbe SIJ Acroni. Peter Čas bo svojo poslovno pot nadaljeval izven skupine SIJ.

---

Skupina SIJ je največja slovenska vertikalno integrirana metalurška skupina, ki s svojimi proizvodi zaseda vodilne tržne položaje na evropskih in svetovnih nišnih jeklarskih trgih. Skupino SIJ poleg metalurške (osnova dejavnost) sestavlja še prehrambna dejavnost (naložba v Perutnino Ptuj), ki skupaj zaposlujeta okrog 7.200 zaposlenih v Sloveniji in tujini. Skupina je s svojimi izdelki prisotna na več kot 80 svetovnih trgih in sodi med največje slovenske zaposlovalce in izvoznike.

Skupina SIJ je leta 2016 ustvarila 842,7 milijona evrov prihodkov od prodaje (26,8-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani), poslovni izid iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) v višini 127,1 milijona evrov (dvakratna rast v primerjavi z enakim obdobjem lani) in čisti poslovni izid v višini 51,3 milijona evrov