ZAPESTNICA JEKLENE VOLJE SKUPINE SIJ – EDINSTVENI KOŠČEK VEČNOSTI

Ljubljana, 21. 6. 2021 – Slovenska bakla, izdelana iz recikliranega jekla Skupine SIJ – Slovenske industrije jekla v kombinaciji z bukovim lesom, te dni potuje po Sloveniji in bo do 23. julija obiskala vseh 212 občin. Plamenica v ljudeh prebuja jekleno voljo, povezuje skupnost, krepi pripadnost in širi vrednote olimpizma. Ustvarjajo se edinstvene zgodbe o povezanosti ljudi, obisk plamenice pa vsakič vzbuja vznesenost, ponos in odločnost ter je pospremljen s širokimi nasmehi na obrazih. 

»S projektom Slovenska bakla širimo olimpijski duh, promoviramo šport in spodbujamo ljudi, da šport vključijo v svoj vsakdan. Vrhunski športniki in olimpijci so vzor marsikateremu med nami, saj s svojo jekleno voljo dokazujejo, da se disciplina, vztrajnost in trud vedno obrestujeta. To je pomembno življenjsko vodilo, ne le pri doseganju športnih rezultatov, temveč tudi v drugih življenjskih situacijah,« namen projekta predstavi Taja Škorc, direktorica športa za vse in športa na lokalni ravni, Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez.  

Prav vsak obisk plamenice v kraju ima svojstven značaj, ki odraža navade ter običaje tamkajšnjih prebivalcev, značilnost pokrajine in naravnih lepot. Biti nosilec plamenice v domači občini je posebno doživetje, in obenem priznanje, zato vsak nosilec bakle v spomin prejme košček recikliranega jekla Skupine SIJ.

Zapestnico jeklene volje.

Jekleni obesek je kot talisman, napolnjen z magično močjo. Za spomin. Za navdih. Tisti, ki nosi zapestnico jeklene volje, lahko občuti energijo trdnosti jekla – enega najbolj recikliranih materialov na svetu, ter – z malo vraževerja in kančkom domišljije – prisluhne šepetu 400-letne tradicije jeklarstva na Koroškem, ujete prav v njegov košček jekla. Naj mu pomaga prebuditi jekleno voljo. Voljo, s katero je mogoče premikati meje mogočega in posegati više. Do cilja. 

Obesek na zapestnici je iz recikliranega jekla, ki ga v Skupini SIJ izdelujejo po načelih krožnega gospodarstva. Obrušeni jekleni košček so na vrvico skrbno nanizali in zapestnico z makrame vozlom sklenili čudoviti ljudje. Uporabniki Centra za usposabljanje, delo in varstvo Črne na Koroškem iz delovne enote Slovenj Gradec, ki že več mesecev izdelujejo zapestnice jeklene volje. Srčno in predano. Ponosni, da so del projekta Slovenska bakla.

»Zapestnice so prišle v našo delavnico kot skrivnosten izziv. Takrat nismo vedeli, koliko izzivov in dobre volje nam bodo prinesle. Ta skrivnost se je razvila v pestro dogajanje, kjer se srečajo dobra volja, presenečenja in nova znanja. Smo kot pridne mravljice, ki na koncu dneva izdelamo nekaj lepega, kar osreči ljudi. Lepo je biti del čudovitega dogajanja, ki ga ne bomo nikoli pozabili,« o sodelovanju pri izdelavi zapestnic jeklene volje pove Katarina Lovko Kovačec, vodja delovne enote Varstveno-delovnega centra Slovenj Gradec.

Vsaka zapestnica jeklene volje je unikatna in ni naprodaj. Zapestnice so narejene v omejeni količini in v priloženi zgibanki oštevilčene. Edinstvene. Vsaka je posvečena z jekleno voljo, voljo Petre Majdič, ambasadorke projekta Jeklena volja Skupine SIJ. Podobno, kot je bila jeklena volja ob rojstvu vdahnjena plamenici.

»Skozi sponzorske projekte javnost vseskozi ozaveščamo o jeklu kot najbolj recikliranem materialu na svetu. Lahko ga uporabimo vedno znova, a pri tem ne izgublja svoje kakovosti. Je tako rekoč večen material. In široko uporaben na vseh področjih človekovega življenja. Košček jekla na zapestnici pa smo še dodatno oplemenitili z magično močjo – energijo trdnosti jekla, jekleno voljo. Ponosni smo, da to energijo delimo z 10.000 nosilci plamenice, ki so oziroma še bodo skozi trimesečni projekt prejeli zapestnico jeklene volje,« povzame Ksenija Štrancar, specialistka za sponzorstva in interno komuniciranje, Skupina SIJ.

Sklenjena zapestnica jeklene volje je kot krog, ki simbolizira povezovanje in sodelovanje. S plamenico, ki bo v 81 dneh prepotovala vso Slovenijo in popotovanje zaključila 23. julija v svojem rojstnem kraju, bo sklenjen še en krog. 

Krog prebujene jeklene volje, ponesenih vrednot olimpizma, sporočil solidarnosti in upanja. Prepletenost rekreativnega in vrhunskega športa, ljudi različnih družbenih skupin in starosti. Izjemno medsebojno sodelovanje vseh ljudi. Vseh nas. 

Vabljeni k ogledu videa, kako nastajajo zapestnice jeklene volje.

 

Aktualno dogajanje o projektu Slovenska bakla lahko spremljate na spletni strani projekta Slovenska bakla in na spletnih družbenih omrežjih s pomočjo ključnikov #slovenskabakla in #jeklenavolja #imamotokio.

 

---

 

Skupina SIJ je največja slovenska vertikalno integrirana metalurška skupina. Njeni izdelki zasedajo vodilne položaje na evropskih in svetovnih nišnih jeklarskih trgih. Je med desetimi največjimi poslovnimi skupinami v Sloveniji, med petimi največjimi slovenskimi izvozniki in med najpomembnejšimi zaposlovalci v Sloveniji.

Skupina SIJ je tako po nerevidiranih podatkih poslovanja v prvem četrtletju leta 2021 ustvarila 212,3 milijona evrov prihodkov od prodaje (10,1 odstotka več kot v enakem obdobju lani) in EBITDA v višini 17,9 milijona evrov (29,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani). Za naložbe je skupina v prvem četrtletju leta 2021 namenila 15,0 milijona evrov (dvakrat več kot v enakem obdobju lani). Skupina SIJ je v prvih treh mesecih leta 2021 poslovala pozitivno in ustvarila tri milijone evrov dobička. 

 

 

Več informacij:

SIJ – Slovenska industrija jekla, d.d.

Anja Potočnik, specialistka za medije in interno komuniciranje,

Korporativno komuniciranje

 

Telefon: +386 1 242 98 18

Mobitel: +386 51 693 184

E-naslov: anja.potocnik@sij.si